VIIA INSPECTIE-APP – AARDGASBEVINGEN

Aardgasbevingen kunnen leiden tot schade aan gebouwen. Deze schade kan eenvoudig waarneembaar zijn, maar soms is het ook complex om die vast te stellen. De schade treft woningen, maar bijvoorbeeld ook scholen en kantoren. Natuurlijk moet niemand eraan denken dat instorting tot ongelukken leidt.

Om gebouwen aardgasbevingsbestendiger te maken moeten deze in kaart worden gebracht. Dit gebeurt door digitale inspecties waarbij wordt bekeken hoe de constructies moeten zijn volgens de bouw- en omgevingsvergunningen en door te inspecteren hoe de daadwerkelijke staat van de gebouwen is. Er wordt rekening gehouden met de invloed van vergunningsvrije bouwdelen en afwijkingen. Het geheel wordt gemodelleerd en er worden zeer uitgebreide verslagleggingen opgesteld.

Efficiënt en gestructureerd inspecteren

Go2Sure heeft voor en met VIIA (samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser & Smit Bouw) de VIIA inspectie-app ontwikkeld waarmee gebouwinspecties in het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen efficiënt en gestructureerd uitgevoerd worden. De inspecteurs gebruiken de app als registratiemiddel tijdens de inspecties van maatschappelijke gebouwen in het aardbevingsgebied. Voor aanvang van een inspectie wordt een aantal gegevens in de app geladen. Denk aan algemene gegevens van het gebouw en diverse checklists. Deze checklists zijn onderdeel van in VIIA inspectieprotocol en helpen teamleiders en inspecteurs om alle benodigde gegevens van een gebouw op te halen.

Alle informatie op een centrale plek

Door gebruik te maken van de VIIA inspectie-app worden de inspecties op een gestructureerde en efficiënte wijze uitgevoerd. Gegevens worden direct op een centrale plek opgeslagen en dienen als input voor de modelleurs, engineers en kostendeskundigen om tot een voorlopig versterkingsadvies te komen. Daarnaast is het mogelijk om rapportages uit de app te halen en deze te bewerken.

Situatie-omschrijvingen: schriftelijk, positieaanduiding op tekening & foto’s

Met behulp van de inspectie-app heeft de inspecteur ter voorbereiding op de inspectie en tijdens de uitvoering de juiste informatie tot zijn beschikking. Ook de inspecteur registreert zijn waarnemingen in de app. De app biedt de mogelijkheid om een situatie op drie verschillende manieren te omschrijven:

  1. Het geven van een schriftelijke toelichting.
  2. Het aangeven van de positie op de tekening.
  3. Het toevoegen van foto’s.

Uiteindelijk dient al deze informatie als input voor de engineers om tot een voorlopig versterkingsadvies te komen.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.